Praktijkvoorbeelden: VvE's
Als appartementseigenaar ben je automatisch lid van de vereniging van eigenaren. Samenwerken binnen die VvE levert – zeker als er lastige besluiten genomen moeten worden – vaak onenigheid op. Ook functioneren VvE’s nog wel eens matig, vaak door gebrek aan kennis. Wij helpen de VvE om helderheid te scheppen, zakelijke dilemma’s aan te pakken en een stevige basis voor toekomstige samenwerking te leggen.
Huurders en eigenaren botsen
Een gemengd complex met huurders en bewoners-eigenaren is in het dagelijks beheer vaak lastig. Soms staan deze groepen zelfs lijnrecht tegenover elkaar: eigenaren verwijten huurders onverschilligheid, andersom krijgen eigenaren het verwijt dat de huurder niet meetelt.
Wat leverde onze analyse op?
Feit is dat belangen en juridische positie verschillen. Daarnaast zijn er óók gezamenlijke belangen. In de praktijk wordt daarvoor geen ruimte gemaakt in de besluitvorming, terwijl die vaak wel alle betrokkenen raakt.
Hoe zag de aanpak er daarna uit?
Met als startpunt dat de positie van huurders in een VvE wezenlijk anders is dan die van eigenaren, hebben we een aantal participatiemodellen uitgewerkt. Die richten zich op het gemeenschappelijk belang dat er óók is: iedereen wil prettig en veilig wonen en iedereen kan daar een bijdrage aan leveren.
En wat leverde dat op?
Een keuze uit modellen waarop samenwerking tussen huurders, eigenaren en eigenaar-bewoners vorm kan krijgen, rekening houdend met het verschil in (juridische) positie.
Spanningen in een VvE
In een grote VvE (ruim 200 woningen) lopen onderlinge spanningen op, kostbare tijd in de ALV gaat op aan discussies over gebruik van binnentuinen, wel of niet plaatsen van bankjes op de galerij, geluidsoverlast, etc. Naast toenemende irritaties heeft dat ook een negatieve invloed op vlotte besluitvorming over andere VvE-zaken.
Wat leverde onze analyse op?
Onder alle spanningen ligt veel wantrouwen tussen verschillende groepen eigenaren. Onbekendheid met elkaar, verschillen in opvatting, het heeft in de loop der jaren tot steeds meer verwijdering geleid.
Hoe zag de aanpak er daarna uit?
Met sleutelfiguren uit de verschillende groepen eigenaren zijn we – ná akkoord van de ALV – op zoek gegaan naar wat er nodig is voor een nieuwe basis voor onderling vertrouwen.
En wat leverde dat op?
Voor de korte termijn betekende het al meteen meer ‘rust in de tent’. Er ligt immers een plan, er wordt aan gewerkt. En voor de lange termijn is het concrete resultaat een gedragen huishoudelijk reglement voor de VvE inclusief een plan voor een haalbare manier om hierop te handhaven.