Praktijkvoorbeelden: Complexen en buurten

Botsende belangen kom je vaak tegen in gedeelde ruimtes: de galerij, de binnentuin, de stoep en de straat. Zeker in complexen en buurten waar bewoners om allerlei redenen weinig contact met elkaar hebben, kan hulp van buitenaf om (weer) verbinding te maken en het gezamenlijk belang te zien nét dat zetje geven dat nodig is.

Project 'Van grijs naar groen' van De Klimaatmaat

De Gemeente Delft benut noodzakelijke rioolvervangingswerkzaamheden om buurten te vergroenen en de waterberging in woongebieden te verbeteren. In opdracht van De Klimaatmaat en het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD) hebben wij een half jaar lang als ‘groencoach’ gefungeerd in Vogelbuurt-west in Tanthof. Ons doel was een brug te slaan tussen de doelstellingen van het project en de bewoners. Wat is er nodig om bewoners bewust te maken van nut en noodzaak van klimaatmaatregelen? En wat hebben bewoners nodig om hieraan zelf bij te dragen?

Hoe zag onze aanpak eruit?

In dit project gingen analyse en uitvoering hand in hand: de wijk in, contacten leggen, wensen, mogelijkheden en belemmeringen inventariseren en waar mogelijk meteen helpen realiseren. De zo opgedane kennis was ook voeding voor ons om een ‘kansenkaart’ te maken voor vergroening op de middellange termijn. Daarnaast hebben we een basis gelegd voor samenwerking met sleutelfiguren en stakeholders, die een belangrijke rol spelen bij het realiseren van kansen op verdere vergroening.

En wat leverde die aanpak op?

  • Meer bewustzijn van de gevolgen van klimaatverandering bij bewoners én wat je daar in je eigen woonomgeving aan kan doen.
  • Bereidheid bij stakeholders om actief bij te dragen aan verdere vergroening.
  • Een overzicht van concrete kansen op vergroening die verzilverd kunnen worden.
  • Tips en trucs voor vergelijkbare projecten in andere wijken.

Een binnentuin voor en door bewoners

Een binnentuin wordt nauwelijks benut; de ruimte is slechts ‘kijkgroen’, dit tot onvrede van omwonenden.

Wat leverde onze analyse op?

Veel bewoners zijn enthousiast over de optie om een moestuin aan te leggen en daarna zelf te beheren. Bewoners dragen ideeën aan voor de inrichting en voor ene mix van gewassen en bloemen, en dat in een variatie die recht doet aan de diverse samenstelling van de buurt. Verschillende bewoners melden zich om actief mee te denken en te doen.

Hoe zag de aanpak er daarna uit?

Met ondersteuning van de corporatie, een tuinhovenier en de gemeente is een stadslandbouwproject opgestart waarin alle bewoners (volwassenen en kinderen) bij kunnen dragen aan de moestuin door middel van schoffelen, zaaien, oogsten. Zoveel mogelijk buren worden betrokken, op zijn minst door het delen van de oogst.

En wat leverde dat op?

Het binnenterrein is een levendige plek geworden waarin de bewoners elkaar ontmoeten, leren kennen en met elkaar activiteiten doen. Oogstmomenten worden met elkaar gevierd. Ouders houden een oogje in het zeil terwijl hun kinderen in de tuin spelen. Men voelt zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de tuin. Ook doorbreekt het de anonimiteit in de buurt én de sociale cohesie neemt toe.

De inrichting van een nieuw stadspark

In verband met de herontwikkeling van een buurt is een nieuw stadspark gepland. Het moet een recreatie- en ontmoetingsplek worden voor omwonenden en bezoekers. Maar óók aantrekkelijk voor evenementen en horeca. Hoe kan de inrichting er zó uitzien dat het voor iedereen een fijne plek wordt om te recreëren, te ontmoeten en te ondernemen?

Wat leverde onze analyse op?

Elke doelgroep heeft specifieke verwachtingen en wensen. Iedereen is blij dat er een nieuw park komt maar er zijn ook zorgen over mogelijke overlast door evenementen, horeca en jongeren.

Hoe zag de aanpak er daarna uit?

We hebben de omwonenden uitgenodigd om mee te denken over de inrichting van het park. Ook de ondernemers uit de omgeving konden hun wensen en verwachtingen kenbaar maken. Deze input was vervolgens de basis voor een programma van eisen waarmee de architect aan de slag kon voor ontwerp en inrichting van het park.

En wat leverde dat op?

Het park biedt nu veel mogelijkheden voor diverse doelgroepen. Het inrichtingsplan houdt rekening met functiescheidingen en veiligheid. Bovendien zijn er afspraken over het beheer, de openingstijden en het maximaal aantal evenementen per jaar.